Faydalı Bilgiler
03.07.2016 - MOTOR BEYNİ NEDİR? NASIL ÇALIŞIR

 

ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi, Motor Beyni)

      Sistemde kullanılan elektronik kontrol ünitesi bir mikro-bilgisayardır ve bilgisayarın temel elemanı da bir mikroişlemcidir. Mikro-bilgisayarın program hafızasına motorun değişik çalışma koşullarındaki çalışmasını belirleyen bütün veriler önceden kaydedilmiş bulunmaktadır.



Elektronik kontrol ünitesinin püskürtülecek yakıt miktarının hesaplanmasında, kullanılacak hava miktarına ve motor devir bilgilerine ihtiyacı vardır.


Bilgisayar, hava ölçücüsü sinyali, devir sinyali ve diğer algılayıcılardan gelen sinyalleri birleştirip motorun çalışma koşullarına göre püskürtülmesi gereken yakıt miktarını hesaplar. Bu değerlendirmeye göre enjektörleri çalıştıran elektrik palslarının uzunluğunu ayarlayarak enjektörlere gönderir. Palslar uzadıkça enjektörlerin açık kalma süreleri de uzayacağından püskürtülen yakıt miktarı artar. 

Ölçme ve algılama ünitelerinden gelen bilgiler bilgisayar tarafından değerlendirilir ve püskürtülecek yakıt miktarının belirlenmesinde yararlanılır. Bilgisayar ve algılayıcılar, kontrol sistemini oluşturur. Emilen havanın miktarı motorun yük durumunun göstergesidir. 


Püskürtülen yakıt miktarının belirlenmesinde emilen havanın miktarı temel değişken olarak kullanılır. Püskürtülen yakıt miktarının belirlenmesinde motor devri diğer temel değişkendir. Bu iki değişkene göre belirlenen yakıt miktarına “temel yakıt miktarı” denir. 

Motorun emdiği bütün hava, hava ölçücüsünden geçer. Hava miktarının ölçülmesi, motorun ömrü boyunca motorda meydana gelen aşınma, yanma odasında karbon birikmesi, supap ayarlarındaki değişiklikler gibi bütün değişmeleri hesaba katar. Emilen hava, önce hava ölçücüsünden geçmek zorunda olduğundan kapış anında emilen hava silindirlere ulaşamadan hava ölçücüsünün elektrik sinyali bilgisayara ulaşır. Böylece bilgisayar püskürtülen yakıtı artırarak kapış için gerekli olan zengin karışımın motora gitmesini sağlar.

Elektronik kontrol ünitesi, birleşik sistemlerde (yakıt ve ateşleme sistemi) adından da anlaşılabileceği gibi yalnızca silindirlere püskürtülecek yakıt miktarını ayarlamakla kalmaz, aynı zamanda ECU kendisine gelen bilgiler doğrultusunda motora en uygun olan avans miktarını da belirler. Bunu yaparken ECU’nun motor devri, pistonların konumu, motor soğutma suyu sıcaklığı, emme manifoldundan giren havanın sıcaklığı, gaz kelebeğinin açılma miktarı, emme manifoldundaki vakum miktarı gibi birtakım bilgilere ihtiyacı vardır.

Araçlarda marka ve modellere göre ECU, değişik bilgilere ihtiyaç duyar. Bunlar;

 Emme manifoldundan geçen hava miktarı
 Motor devir sayısı
 Soğutma suyu sıcaklığı
 Egzoz gazındaki oksijen miktarı
 Pistonun konumu
 Motor soğutma suyu sıcaklığı
 Emme manifoldundan geçen havanın sıcaklığı
 Rölanti devri
 Gaz kelebeği açıklığı
 Motor vuruntu sinyali
 Araç hızı
 Havanın mutlak basıncı
 İlk hareketin algılanması
 Batarya voltajı
 Vites konumu

Otomobil teknolojisinin gelişmesine paralel olarak benzinli (enjeksiyon) sistemi olan dizel olarak (common rail ) otomobillerde  yakıt sistemini kontrol etmeye yarar  araç üzerinde sensörlerden topladığı bilgilere göre yakıt ,rolanti,hava düzenlemesi  işlemlerini içerisinde bulunan mikro işlemciler sayesinde kontrol eder.. dünya üzerinde saylı beyin üretici firma vardır bunlardan bazıları (  Bosch,siemens,denso,m marelli,hitaci,temic,sagem,lucas,delphi) olarak sayabiliriz

(ECU) Arızalı!
 
Aracınızın beyninde bir arızamı meydana geldi? Artık oto beyin tamiri ile yeni beyin almanıza gerek kalmıyacak.. Oto Beyin konusunda İstanbul Gaziosmanpaşa daki Firmamız siz değerli müşterilerimize kalıcı çözümler üretmek için hazır..  
 
Oto Beyin Arızaları
 
Beyine su girmesi sonucu oluşan arızalar,
Haberleşme ünitesinin bozulması,
Ateşleme ünitesinin bozulması,
Aracın genelinde oluşan bir elektrik kaçağının beyini bozması..
gibi başlıca sorunlar
 

Firma Çalışmalarımız
 
Araç Motor Beyni Tamiri, ABS Tamiri, AİRBAG (Hava Yastığı) Beyni Tamiri, Direksiyon Beyni Tamiri, İmmobilizer Tamiri (Elektronik Anahtar), İmmobilizer Resetleme, Anahtar Kodlama, Yedek Anahtar Kodlama, Pompa Beyni Tamiri, Merkezi Kilit Beyni Tamiri, Direksiyon Beyni Tamiri, Kilometre/Hız Gösterge Paneli-Saati Tamiri, Enjeksiyon Beyni Tamiri, BSİ Modülü Tamiri, Body Beyin Tamiri, LPG Beyni Tamiri, Şanzıman Beyni Tamiri, Ateşleme Beyni Tamiri, Oto LCD Tamiri, Endüstriyel Kart Tamiri, Chip Tuning, ABS Lambası Söndürülür, Airbag Lambası Söndürülür, Elektronik Kart Tamiri, CNC Kart Tamiri, ABS Fren Tamiri, Her Türlü Oto Beyin Tamiri Garantili Yapılır, Danışmanlık Hizmeti Verilir, Entegre Programlama Yapılır, Arıza Tespit Cihazı Tamiri, Arıza Tespit Cihazı Satışı, Oto Elektronik Beyin Kursu Verilir, Motor Beyni Satış, ABS Beyni Satış, Aribag Beyni Satış, Body Beyni Satış, Direksiyon Beyni Satış, Kilometre/Hız Gösterge Paneli-Saati Satış, , Pompa Beyni Satış, Enjeksiyon Beyni Satış, BSİ Modülü Satış, LPG Beyni Satış, Şanzıman Beyni Satış, Flash Programları Satış, Eprom Programları Satış, Komponent Satış, Oto Beyin Entegresi Satış, Entegre Soketleri Satış, Beyin Programı Satış, Oto Beyin Transistör, Tristör, Mosfet, Her Türlü Oto Beyin Orijinal Sıfır-Çıkma Entegresi Satış. oto beyin tamir merkezi
 
03.07.2016 CHİP TUNİNG NEDİR? NASIL YAPILIR
03.07.2016 IMMOBILIZER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR
03.07.2016 AİRBAG (HAVA YASTIĞI) NEDİR? NASIL ÇALIŞIR
03.07.2016 ABS FREN SİSTEMİ NEDİR? NASIL ÇALIŞIR